Chloor voor zwembadwater ontsmetting

Wat is chloor?

Voor het ontsmetten van zwembadwater wordt chloor gebruikt. Chloor is verkrijgbaar in verschillende vormen, verpakkingen en bestaan uit verschillende grondstoffen.

Chloor & chloortabletten voor uw zwembad

 

 

De chemische samenstelling verschilt van product tot product.

Hierbij een overzicht van de verschillende samenstellingen:

Naast Chloortabletten zijn er ook  granulaat (poeder), vloeibare chloor en HTH chloorpastillen.

  • Chloorgranulaat wordt meestal gebruikt voor een chloorshock, om bij te chloreren bij zeer warm weer of om zeer plaatselijk te ontsmetten op bv. een trap.
  • Het vloeibare Chloorstabil 299B wordt quasi uitsluitend gebruikt voor automatische zwembadwater behandeling en in publieke zwembaden.
  • HTH Pastillen 7g worden meestal gebruikt in jacuzzi’s.

 

 

Hoe kan u het chloorgehalte in uw zwembadwater meten?

Er zijn verschillende manieren om het chloorgehalte in uw zwembadwater te meten. Chloor meet je met een chloormeter. De snelle ( maar minder nauwkeurige) manier is meten met teststrips. Met deze teststrips meet u in eens ook de pH waarde van uw zwembad water. Een 2de mogelijkheid is de ORP waarde meten met de Hanna pocket pH ORP meter. Deze meter werkt enkel in zwembadwater ZONDER stabilisator/cyaanzuur (dus werkt niet met chloortabletten van 200g, wel met HTH Sticks). De 3de en meest nauwkeurige methode is met een chloormeting met een fotometer.

 

 

Naast het chloor gehalte in het zwembadwater is de pH waarde of ook wel de zuurtegraad de meest belangrijke parameter. Zonder een correcte pH waarde zal het chloor niet goed ontsmetten. De pH meet u best met een pH meter.

Wat is het actieve bestanddeel van chloor?

Chloorproducten opgelost in water reageren met dit water en vormen hypochloriet (ClO-). Deze hypochloriet is de actieve stof (oxidator) die de ontsmetting van het zwembadwater verwezenlijkt.

Bijgevolg kan u met verschillende chemische producten die chloride bevatten zwembadwater ontsmetten:

  • Natriulchloride (NaCl2) – zout – zoutelectrolyse
  • Zoutzuur (HCl2) – zoutzuur – elektrolyt electrolyse
  • Chloorgas (Cl2) – chloorgasinjectie via venturi
  • Natriumhypochloriet (NaClO) – dosering van Chloorstabil 299B

Is huishoudelijk bleekwater geschikt voor zwembadwater ontsmetting?

Bleekwater (bleekloog) die u kan kopen in grootwarenhuizen kan niet gebruikt worden voor zwembadwaterontsmetting. Javel (van het merk Eau De Javel) is een 5% oplossing van Natriumhypochloriet. Veelal is er felgele kleurstof aan het chloor toegevoegd om het “geconcentreerder” te laten lijken! Gebruik het dus niet voor uw zwembad.

Meer uitleg over chloortabletten en chloor in het algemeen via deze video’s.