Chloor voor het ontsmetten van het zwembad water, de kade rond het zwembad, oppervlakten of stallen. Hieronder kan u alle informatie, types chloor, tips en advies uitgelegd zien op 1 pagina. Hier komt u te weten wat de samenstelling van de producten is, de voor- en de nadelen en hoe uw ze kan gebruiken. Vergelijk verschillende chloorproducten of koop chloor online.

Chloor – product is een zeer veelvuldig gebruikt chemisch product voor het ontsmetten van zwembadwater, drinkwater, koelwater, enz… Het komt voor onder de vorm van tabletten, pastillen, poeder, korrels en in vloeibare vorm.

Chloor voor zwembadwater ontsmetting

Wat is chloor nu precies?

Voor het onderhouden  van zwembadwater wordt chloor gebruikt. Zwembadchloor is verkrijgbaar in verschillende vormen, verpakkingen en bestaan uit verschillende grondstoffen. De producten zijn samengestelde producten, de concentratie wordt uitgedrukt in % actieve chloorbestandelen.

Vergelijkbare producten zijn hoge concentratie alcohol, waterstofperoxide (zuurstofwater), azijnzuur of bv glutaaraldehyde. Met andere woorden zijn dit ook desinfecterende middelen, echter kunnen deze niet altijd gebruikt worden voor zwembad water desinfectie.


Hoe kan u chloorproduct gebruiken in een zwembad

Op verschillende manieren kan u bleekloog (chloor) inzetten voor het onderhouden en desinfecteren van zwembad water. Daarom maakten wij voor u een opsomming van de meest voorkomende doseer methoden.

Eerste methode automatisch doseren

De eerste methode is het automatisch doseren met een automatische zwembadwaterbehandeling. Met dit waterbehandeling systeem zal u met een doseerpomp het chloor automatisch toevoegen aan het zwembadwater. Dit is een methode die veel toegepast wordt in publieke zwembaden, hotels en wellness centra en de laatst jaren ook veelvuldig in particuliere zwembaden.

2de manier is met tabs in de skimmer

Als 2de methode kan u chloreren met chloortabletten. Chloortabs kan u in de skimmermandjes plaatsen of in een chloordispensor. Doordat het zwembadwater traag langs deze tablet stroomt, krijg je een chlooroplossing die het water ontsmet.

Chloor pastillen dosering

Een 3de mogelijkheid is een shock met chloorpoeder

Een derde methode is een shock met chloorpoeder. Bij deze methode zal u de chloorkorrels strooien in het zwembad. Anderzijds kan u ze ook oplossen in een emmer of gieter water en dan doseren in het zwembadwater.

Als laatste kan het ook met een chloorfeeder

Bij deze methode heb je 2 systemen. Het eerste systeem is met een Chloordispenser en chloortabletten 200g in een reservoir.

Een andere laatste mogelijkheid is een chlooroplossing maken met bv HTH Pastillen en dat doseren in het water. HTH EASIFLO is een soort chloorfeeder die bv gebruikt kan worden voor zwembadwater en drinkwater ontsmetting.


Chloor kopen kan u in onze online shop of in de zwembadwinkel.


De chemische samenstelling verschilt van product tot product.

Hierbij een overzicht van de verschillende samenstellingen:

De verschillende chloorvormen op een rijtje

 • Chloorgranulaat wordt meestal gebruikt voor een chloorshock, om bij te chloreren bij zeer warm weer of om zeer plaatselijk te ontsmetten op bv. een trap.
 • Het vloeibaarchloor wordt quasi uitsluitend gebruikt voor automatische zwembadwater behandeling en in publieke zwembaden.
 • HTH Pastillen 7g worden meestal gebruikt in jacuzzi’s of in chloorsystemen voor het aanmaken van een chlooroplossing
 • Chloortabletten zijn meestal in 200g tabs of bv in cilindervormige 300g vorm.

Hoe kan u het chloorgehalte in uw zwembadwater meten?

Er zijn verschillende manieren om het chloorgehalte in uw zwembadwater te meten. Chloor meet je met een chloormeter. Vooreerst heb je de snelle ( maar minder nauwkeurige) manier, dat is meten met teststrips. Met deze teststrips meet u in eens ook de pH waarde van uw zwembad water. Een 2de mogelijkheid is de ORP waarde meten met de Hanna pocket pH ORP meter. Deze meter werkt enkel in zwembadwater ZONDER stabilisator/cyaanzuur (dus werkt niet met chloortabletten van 200g, wel met HTH Sticks). Als laatste 3de en meest nauwkeurige methode is met een chloormeting met een fotometer.

Sinds 2018 kan het meten en opvolgen van uw zwembad water kwaliteit ook met een APP op uw smartphone. De chloormeter waar wij ontzettend door gecharmeerd zijn is de ONDILO Zwembad meter

Daarnaast is de pH waarde of ook wel de zuurtegraad de meest belangrijke parameter. Met als gevolg dat zonder een correcte pH waarde zal het chloor niet goed ontsmetten. De pH meet u best met een pH meter.

pH waarde zwembadwater

Wat is het actieve bestanddeel van chloor?

Chloorproducten opgelost in water reageren met dit water en vormen hypochloriet (ClO-). Deze hypochloriet is de actieve stof (oxidator) die de ontsmetting van het zwembadwater verwezenlijkt.

Bijgevolg kan u met verschillende chemische producten die chloride bevatten zwembadwater ontsmetten:

 • Natriulchloride (NaCl2) – zout – zoutelectrolyse
 • Zoutzuur (HCl2) – zoutzuur – elektrolyt electrolyse
 • Chloorgas (Cl2) – chloorgasinjectie via venturi
 • Natriumhypochloriet (NaClO) – dosering van Chloorstabil 299B

Is huishoudelijk bleekwater geschikt voor zwembadwater ontsmetting?

Bleekwater (bleekloog) die u kan kopen in grootwarenhuizen kan niet gebruikt worden voor zwembadwaterontsmetting. Javel (van het merk Eau De Javel) is een 5% oplossing van Natriumhypochloriet. Daarom is er veelal een felgele kleurstof aan het chloor toegevoegd om het “geconcentreerder” te laten lijken! Met andere woorden gebruik het dus niet voor uw zwembad.

Meer uitleg over chloortabletten en chloor in het algemeen via deze video’s.

Is een zwembad met chloor water veilig

De bedoeling van het gebruik van chloor in een zwembad is om het water veilig en zuiver te houden, vrij van bacteriën en ziekteverwekkende organismen. Wanneer u chloor correct gebruikt is dit een veilig product. Zo kan u zwemmen in veilig en zuiver zwembadwater. Het is uitermate belangrijk om bij het gebruik van chloor de veiligheids-voorschriften en de producten op de juiste manier te gebruiken. Volg daarom steeds de aanbevelingen op het etiket!

Chloor is giftig, ontvlambaar en corrosief. Zoals vele chemische huishoudproducten is het product zeer gevaarlijk bij verkeerd gebruik. Respecteer dus deze basis veiligheids-regels :

 • Adem het product niet in
 • Bewaar het product in een droge koele ruimte
 • Hou het product ver weg van kinderen
 • Vermijd contact met de huid
 • Neem het choolproduct niet in
 • Mix chloor niet met andere chemische producten.
 • Haal het ontsmettingsproduct niet uit de originele verpakking

Samengevat schuilt het gevaar van chloor vooral in het ondeskundig gebruik er van. Het product op zich is uitermate geschikt voor zwembad water hygiëne .

Is chloor schadelijk voor de gezondheid

Het is algemeen gekend dat chloorwater de huid uitdroogt, huidirritatie (zoals eczeem), oogirritatie of irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken. Echter het voordeel van goed ontsmet zwembadwater wegen niet op tegen de nadelen van chloor. Bovendien schuilt het echte gevaar voor de gezondheid niet in het chloor maar de restproducten van de chloorontsmetting.

En dat is het echte gevaar : wanneer chloor in water reageert met ander stoffen zoals bv urine, shampoo resten, deodorants, lichaam verzorgings-producten of bv zonnecrème kan het potentieel giftige stoffen veroorzaken.

The New York Times – Karen Weintraub – 16 Juni 2017

In buitenzwembaden worden deze potentieel giftige stoffen of chlooramines weggeblazen door de wind. Daarentegen is het in binnenzwembaden uitermate belangrijk om te voorzien in een zeer goed ventilatie systeem.