Chloortabletten worden voornamelijk gebruikt voor het onderhouden en desinfecteren van het zwembadwater. Met chloor in tabletvorm kan u uw water hygiënisch houden en voorkomen dat u algen-vorming of groen zwembadwater krijgt. Er zijn verschillende soorten chloor tabletten. Op deze pagina kan u alle informatie heel veel tips en antwoorden terugvinden.

Chloortabletten kopen voor uw zwembad


Hoe gebruik ik de chloortabletten?

Skimmermand chloortabletten

Chloor doseren via de skimmermand

Chloortabletten of HTH Chloor sticks lossen traag op en plaatst u in de skimmermandje van het zwembad. Hierdoor doseert u geleidelijke aan chloor telkens als uw circulatiepomp werkt en het zwembadwater passeert via de skimmer naar de filter. Zo lossen chloortabletten of HTH tabs traag op. Bijgevol zal op deze manier het zwembadwater ontsmet worden.

Hayward Rainbow chlorine dispenser

Chloorering via een chloordispenser.

Een 2de mogelijkheid om chloorvloeistof toe te voegen aan het zwembadwater is via een chloordispenser of chloorfeeder. Dit is een toestel dat u in By-Pass zet over de filterinstallatie van het zwembad. In deze koker voegt u de tabletten toe. Het zwembadwater stroomt er deels door en zo kan u met chloortabletten een sterk chloorwater doseren in het zwembad.

Chloorpil in drijvende skimmer

Chloorpillen in een drijvende skimmer

Bij kleinere opzet zwembadjes kan u de kleinere chloor pillen van 20g in een drijvende skimmer plaatsen. Dit is de meest eenvoudige manier. Daartegenover is het iets minder efficiënt, omdat het zwembadwater niet zo goed langs de tablet stroomt. De tablet met chloor zal dus iets trager oplossen.


Zijn er alternatieven voor 200 g chloortabletten?

Er zijn verschillende alternatieven voor de ronde chloor pillen. De alternatieve chloorproducten zijn voornamelijk bedoeld om te gebruiken in een andere toepassing. We hebben de verschillende mogelijkheden even opgesomd.

Chloortabletten
Chloortabletten voor zwembad water desinfectie.

Welke chloortabletten moet ik nu gebruiken?

De HTH Chloor Sticks

HTH chloorsticks zijn cilinder vormige chloorpatronen die geen stabilisator bevatten en gemaakt worden van calciumhypochloriet. Dit type van zwembadchloor zal uw zwembad niet “overstabiliseren” en de werking van de ontsmetting nooit blokkeren.

Chloortabletten MTF 5 in 1

5 in 1 tabletten bevatten naast chloor ook ; stabilisator – vlok middel – pH regulator en anti alg. De MTF chloor is uitermate eenvoudig in gebruik en zorgt voor veel evenwichtiger zwembadwater.

Vloeibare chloor

Voor automatische doseersystemen bij zwembaden gebruiken we vloeibare chloor. Dit is eenvoudiger te gebruiken maar is lager geconcentreerd en zal degraderen in de tijd.

HTH Chloor pastillen

Kleine chloor pastilles zijn kleine chloortabletjes van 7g of 20g die voornamelijk gebruikt worden in jacuzzi’s.

Chloorgranulaat

Chloor granulaat korrels gebruiken we om een shock te geven aan het zwembadwater en tijdelijk een overmaat chloor te hebben. Dit zorgt dan voor een shock ontsmetting.

Chloortabletten 20g

Voor kleiner zwembaden en opzet zwembaden kan u kleine chloortabletten SPA 20g gebruiken. Deze kleine chloortabletten kan u ook gebruiken in een jacuzzi.


Hoeveel chloortabletten moet ik gebruiken per week?

Wij adviseren om 1 tablet van 200g voor 30m³ of 1 HTH Stick 300g voor 40m³ per week in de skimmer te plaatsen en 1 – 2ppm chloor in het water toe te voegen. De dosering is afhankelijk van een aantal punten:

 • het debiet van de circulatiepomp – als uw filterpomp bv 12h werkt zal u meer chloor toevoegen dan bv wanneer de pomp slechts 8h circuleert
 • is het water zeer warm zullen de tabletten met chloor ook sneller oplossen en dus meer doseren
 • wanneer u het zwembad bv niet afdekt zal door afbraak door de zon en verdamping het chloor sneller verdwijnen en u dus meer chloortabletten moeten toevoegen
 • als er heel veel gezwommen wordt zal u eveneens meer chloor product moet toevoegen
 • HTH chloortabletten lossen bv trager op dan “gewone” chloortabletten van 200g

Om een nauwkeurige dosering te volgen moet u het chloor meten. Wanneer u het chloor meet en het is lager dan 1 a 2ppm, kan u best een tablet toevoegen of de pomp meer laten circuleren. Is er helemaal geen chloor meer te bespeuren kan u best een chloor shock in het zwembad doen met chloorgranulaat om het chloor snel terug op pijl te krijgen.

Hoe kan ik chloor meten?

U kan het chloorgehalte meten met teststrips, een fotometer of bv met de nieuwe ONDILO ZWEMBAD METER APP. Dit toestel werkt met een APP op uw smartphone en is uitermate gebruiksvriendelijk en eenvoudig. Met de teststrips kan u meestal verschillende parameters in het zwembadwater meten. Omwille daarvan zijn er 3 in 1, 4 in 1 of zelfs teststrips die 6 metingen in 1 meting doen.


Wat is de samenstelling van chloortabletten?

Er zijn verschillende soorten chloor in tablet vorm. Hierbij een overzicht

 • Chloortabletten 200g of chloortabletten SPA 20g bestaan uit Trichloroisocyaanzuur 90% – Organisch chloor
 • HTH Sticks 300g zijn gemaakt van Calciumhypochloriet 69% – anorganisch chloor
 • MTF 5 in 1 chloor tabs zijn gemaakt van oa ook Trichloroisicyaanzuur 90% maar bevatten ook ander grondstoffen
 • HTH chloor pastillen 7g zijn ook gemaakt van Calciumhypochloriet 69%

Tabletten van gestabiliseerd chloor worden typische gebruikt in private zwembaden. HTH chloor of NIET gestabiliseerde chloorpillen mogen ook gebruikt worden in publieke zwembaden.

Zijn chloortabletten gevaarlijk?

Chloorpillen (200g) zijn een gevaarlijk chemisch product. U zorgt best dat uw huid niet in aanraking komt met het product. Voor het plaatsen van de chloorschijf in de skimmermand of in de chlorinator kan u dus best handschoenen aandoen. De chloortabletten 200g zijn verpakt in een plastic zakje om contact te vermijden. De HTH chloor tabletten zijn cilinders van 300g en hebben een plastic omhulsel

 • Bij de 200g chloorschijf moet het plastiek zakje ER AF
 • Bij de 300g chloor cilinder van HTH moet het plastiek omhulsel ER AAN BLIJVEN

Veiligheidsvoorschriften

Kan ogen en luchtwegen irriteren. Is zeer giftig voor levende organismen. Dit chloorproduct nooit mengen met zuur. Chloor in combinatie met zuur vormt een giftig gas.

ANTIGIFCENTRUM: 070245245

Zijn chloor tabletten schadelijk voor mijn filterinstallatie?

Met chloor tabletten moet u toch enige voorzichtigheid aan de dag leggen. Bij stilstaand zwembadwater zal de chloor concentratie rond de tablet veel te hoog worden. Deze zeer sterke chloor – water oplossing is zeer corrosief en “vreet” alles kapot. Dit stilstaand chloor water tast de skimmermand aan (Hier kan u nieuwe kopen 😉 –> skimmermandjes) maar ook de zandfilter, de filterpomp, dichtingen en leidingen.

Wij adviseren dus zeer sterk om met een CHLORINATOR te werken. Op deze manier zal u via een By-Pass het chloor op een veilige manier kunnen toevoegen aan het zwembadwater.

Hayward dispenser installatie

Video met informatie over chloortabletten.


Zal chloor in tablet vorm muggen larven doden?

Enkel chloor zal de muggen larven niet doden. Er zijn verschillende aandachtspunten nodig om de groei van larven van muggen te voorkomen.

 • Zorg vooreerst voor een zeer goede circulatie. Filter 6 – 8h per dag
 • Zorg dat het er een “skimmer” aanwezig is in het zwembad die zoveel mogelijk de bovenste waterlaag zal aanzuigen en filteren
 • Poets regelmatig de wanden en de waterlijn van het zwembad
 • Hou de concentratie chloor op 1,5 – 2ppm. Chloor zal de muggen niet af-doden maar de omstandighede voor de groei van de larven bemoeilijken.
 • De zandfilter regelmatig spoelen voor een zuiver filter en een goed filtratie
 • Gebruik een netje voor het verwijderen van oppervlakte vuil
 • Sluit het zwembad oppervlak af tijdens de nacht of als u het zwembad niet gebruikt.

Kan je het zwembadwater helder maken met chloortabletten?

Met een chloorschijf kan u groen zwembad water terug klaar maken maar niet helder. Chloor zal algen of ander bacteriën doden. Daardoor zal het groenzwembad opklaren en de groene kleur gaat weg. Maar het zwembadwater zal heel troebel en melkachtig blijven. Hierbij tips om het zwembad water terug kristalhelder te krijgen :

 • corrigeer de pH waarde naar ph 7.2
 • laat de filterpomp 24/24h werken en het water circuleren
 • plaats een vlok middel in de skimmermand
 • spoel de zandfilter iedere dag en voeg vers water toe
 • poets het zwembad met een zwembadrobot

Kunnen chloortabletten de zwembad liner beschadigen?

Chloor in tablet vorm kan op 2 manieren de PVC liner beschadigen:

 1. Als chloortabletten in de skimmer geplaatst worden en de zwembad circulatiepomp werkt niet. Dan kan er een geconcentreerde chlooroplossing teruglopen in het zwembad. Dit geeft een verkleuring, een verbleking onder de skimmer. Bovendien zal dit de koppeling van de leiding onderaan de skimmer op termijn beschadigen. Een zeer gekend probleem van lekkage op een zwembad. Maar ook de skimmermandjes gaan snel stuk.
 2. Een 2 de mogelijke beschadiging is wanneer u bv de tablet chloor rechtstreeks in het bad zou werpen. Deze ronde pil zal een witte vlek maken op de liner. Gooi dus nooit de chloortab rechtstreeks in het zwembad. Bij regel kan u het chloor in een zwembad best altijd eerst oplossen en verdunnen. Dan pas mag u het IN het zwembad doseren.

Wij adviseren ten allen tijde aan om een CHLORINATOR te gebruiken.

Daarom zorgen deze eenvoudige toestelletjes er voor dat u op een gecontroleerde manier een geconcentreerde chloor – water oplossing in het zwembadwater kan doseren.

Kan ik chloortabletten gebruiken in een toilet?

Om verschillende reden kan u zwembad chloor best NIET gebruiken in toiletten. De belangrijkste reden is de veel te hoge concentratie van het chloor. Deze zeer hoog geconcentreerde chloortabs zullen de buizen, de afvoer en het toilet zelf beschadigen.

Hebt u een septische tank? Dan zal deze chloor ook alle goedaardige bacteriën in de septische tank af – doden en de biologie van het systeem dus kapot maken.

Een ander risico is de gasvorming. Als u bv een ontkalkend product zou gebruiken op basis van zuur, dan kunnen dit zuur en het chloor gevaarlijke chemische dampen veroorzaken.

Samengevat is het dus absoluut GEEN GOED IDEE om chloorpillen of chloortabletjes te gaan gebruiken in een toilet.

Is chloorproduct in tabletten beter dan vloeibare chloor?