Hoe kan ik mijn Cyaanzuur verlagen (chloor stabilisator)?

In courante chloortabletten van 200g die u in het algemeen in de handel kan kopen zit er cyaanzuur chloor stabilisator. Echter chloor stabilisator blijft in oplossing in het zwembadwater en het chloor verbruikt. Op een bepaald moment kan het zwembadwater groen worden door te veel stabilisator.

Cyaanzuur verlagen door verdunnen

Een eerste methode om de concentratie cyaanzuur te verlagen is het zwembadwater verdunnen met vers water. Dit kan door een deel zwembadwater weg te pompen en vers leidingwater toe te voegen. Dit kan ook door een periode dagelijks te backwashen (zandfilter spoelen). Telkens u de zandfilter spoelt moet u immer vers water toevoegen.

 

Cyaanzuur verlagen door het gebruik van niet gestabiliseerd chloor (bv HTH Sticks)

U kan de verdere ophoping van chloor stabilisator een halt toeroepen door over te schakelen op HTH Sticks of bv met een automatische waterbehandeling – vloeibaar chloor te doseren.

Verlagen of verhogen van de pH waarde (zuurtegraad) van het zwembadwater, zal geen invloed hebben op de concentratie cyaanzuur.

 

Is een hoge concentratie cyaanzuur stabilisator altijd een probleem?

Het is perfect mogelijk dat u voorlopig geen enkel probleem hebt. Wel zal u meer chloor moeten toevoegen om voldoende vrij ACTIEF chloor in uw zwembad te hebben. Deze vrij chloor concentratie blokkeert door het cyaanzuur gehalte. Vooral bij een onweer of intens gebruik kan het zwembadwater omslaan en plots troebel of groen worden.

 

Geblokkeerde chloor

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.