Uit de handleiding van mijn Hanna pH – ORP meter blijkt, uit een opmerking op de bijgevoegde tabel voor omzetting van de ORP meting in mV naar een CL concentratie, dat deze tabel niet geschikt bij gebruik van Chloortabletten of granulaat. Houdt dit in dat ik dan

1. Een andere omzetting moet doen of

2. Dit apparaat helemaal niet kan gebruiken voor het meten van een Chloorconcentratie indien ik tabletten gebruik ?

 

Indien er teveel cyanuurzuur (chloorstabilisator) in het zwembadwater aanwezig is (vanaf 70 mg/l) dan zal de ORP waarde niet meer stijgen ondanks dat men de chloorconcentratie verhoogt door nog meer tabletten in te gooien of vloeibare chloortoe te voegen. De chloor zal door een te grote hoeveelheid cyanuurzuur OVERGESTABILISEERD zijn. Dankzij de ORP waarde kan men dit detecteren. Via DPD (fotometer) zal men dit niet zien want hij meet alle vrije chloor( ook diegene gebonden aan cyanuurzuur).

 

De Hanna Pocket pH – ORP meter kan verder gebruikt worden in de privé markt met chloortabletten als de klanten regelmatig vers water aan hun zwembad toevoegen waardoor de concentratie aan cyanuurzuur niet zal oplopen.
Het gebeurt echter (zeker met spa’s) of kleine zwembaden dat er teveel chloortabletten gebruikt worden met cyanuurzuur en nooit vers water toegevoegd wordt,  woordoor men zeer hoge concentraties aan cyanuurzuur heeft en waardoor de ORP waarde niet meer zal stijgen (zal blijven hangen op 300 à 400 mV terwijl er toch veel chloor inzit).
Dit is de waarschuwing die wij vermelden op onze tabel om correct te zijn.
Alle chloortabletten 200g en granulaten bevatten cyanuurzuur (acide cyanurique, cyanuric acid= chloorstabilisator) enkel HTH Chloor granulaat, HTH Chloor Pastillen en HTH Chloor Sticks op basis van Calciumhypochloriet bevatten geen stabilisator (Cyaanzuur)
Best kan u het cyaanzuurgehalte meten met onze 6 in 1 TESTSTRIPS indien de waarde hoger dan 70 mg/l is, moet zeker voor de helft vers water toegevoegd worden om die concentratie naar beneden te halen.
 
Boven de 70 mg/l is cyanuurzuur toxisch alsook de vrije chloor zal overgestabiliseerd worden en niet meer voldoende desinfecterend werken. De kans op virussen en bacterie groei wordt veel groter ondanks dat z’n water helder blijft!
U kan ook  de HANNA combo pH/ORP meter testen.
Meet in leidingwater de ORP waarde (die tussen de 100 en 250 mV ligt) en voeg vloeibare chloor toe(=javel) de ORP waarde moet nu snel stijgen naar 600 à 800 mV(afhankelijk van de hoeveelheid javel).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.