Met deze 2 methoden kan u uw zwembad winterklaar maken. De eerste methode wordt de PASSIEVE overwinteringsmethode genoemd, de 2de methode de ACTIEVE overwintering.

Uw zwembad overwinteren, de eerste methode gaat uit van een winterbescherming door het water te laten zakken. Bij de actieve methode laten we de zwembadinstallatie verder filteren.

2 methodes voor het overwinteren van uw zwembad?

Hoe maak ik mijn zwembad winterklaar?

 

1) Het Passief winterklaar maken van het zwembad.

Eerste stap: het schoonmaken en winterfit producten toevoegen

 • Maak het zwembad en de randen perfect schoon. (HTH Randreiniger)
 • Laat het water zakken tot onder de skimmer. Zuig uw zwembadwater dus aan via de bodem aanzuig en zet de kraan van de skimmers dicht om geen lucht te zuigen. Als u geen bodemvaanzuig hebt kan u een dompelpomp gebruiken. Zorg dat er geen water meer in de skimmer staat om kapotvriezen te voorkomen. Het zwembadwaterniveau zal door de regen terug stijgen tijdens de winterperiode. Controleer dit regelmatig en zorg dat uw skimmer niet kapot vriest. U kan uw skimmer beschermen met een stuk isolatie. Een goedkoop alternatief is een plastic fles met zand in of een tennisbal. Hiermee maakt u het zwembad perfect winter klaar.
 • Voeg overwinteringsproduct toe aan het zwembadwater. (Delphin winterfit)
 • Laat het water gedurende 5h rond circuleren via de bodem aanzuig. Als u die niet hebt moet u eerst product toevoegen, dan rondpompen en daarna legen met een dompelpomp.
 • Schakel uw elektrische kast of sturing uit.

 

WAARSCHUWING! Opgepast voor grondwater. Grondwater kan via een niet waterdichte kuip achter de liner terecht komen als het water is gezakt. Als u een monobloc polyester zwembad hebt kan dit omhoog geduwd worden door de grondwaterdruk.

* hoe bepaal ik de gemiddelde grondwaterstand op een plaats?

 

Stap twee: Bescherm uw installatie en maak uw zwembad winterklaar

 • Laat uw zwembadpomp en de filter leeglopen als deze in een ruimte staan waar het kan vriezen. Dit kan door onderaan de pomp en filter het aftappunt open te draaien. Draai deze er nadien terug in, zo
  Pomp stop
  Pomp stop

  voorkom je dat u volgend jaar moet zoeken. Let bij het leeglopen op dat de kranen van het zwembad dicht zijn als uw installatie lager staat dan het waterniveau in het zwembad, anders loopt uw zwembad leeg.

 • Als u een warmtepomp hebt, draai dan de kranen van by-pass dicht en ontkoppel de warmtepomp zodat deze kan leeglopen. Plaats een zeil over de pomp om ze te beschermen.
 • Nu kan je nog diagonaal (met een touw) in het bad vlotters, flessen of iets anders voorzien dat ook in het zwembad de druk van het ijs opgevangen wordt en niet op de rand van het zwembad komt.
 • Het zomerzeil niet dicht laten want dan vriest het kapot.
 • Het rolluik kan u best ook openlaten tijdens de winter om de levensduur te verlengen.
 • Om te voorkomen dat er dieren of vuil in uw bad komt voorziet u best een verstevigd winternet over het zwembadoppervlak. Dit is makkelijk manipuleerbaar, een esthetische oplossing en laat water door. Blaren en dieren worden tegengehouden.

2) De actieve overwintering van het zwembad.

 • Maak het zwembad en de randen perfect schoon. (HTH Randreiniger)
 • Voeg overwinteringsproduct toe aan het zwembadwater (Delphin Winterfit overwinteringsproduct) om uw zwembad winterklaar te maken
 • Laat het water gedurende 5h rond circuleren.
 • Deze methode is verder zeer eenvoudig. U wijzigt de timer klok tot 2 a 4h per dag rondcirculatie i.p.v. 10 – 12h (best s’nachts). De verwarming zet u op 5°C. Dit is voldoende om een minimale waterbehandeling te voorzien en toevriezen te voorkomen. Als u een warmtepomp hebt kan u dit niet doen gezien uw warmtepomp niet werkt onder de 5°C. (met uitzondering van een aantal types – vraag dit bij de producent). Dan laat u best de pomp iets meer rond circuleren.
 • Het zomerzeil niet dicht laten want dan vriest het kapot.
 • Het rolluik kan u best ook openlaten om de levensduur te verlengen.
 • Om te voorkomen dat er dieren of vuil in uw bad komt voorziet u best een verstevigd winternet over het zwembadoppervlak. Dit is makkelijk manipuleerbaar en laat water door. Blaren en dieren worden tegengehouden. Met deze eenvoudige stappen maakt u uw zwembad winterklaar.

Met deze producten maakt u uw zwembad winterklaar:

 

Bescherm uw zwembad:

 

TIPS & TRUCS

Laat nooit chloortabletten in de skimmer liggen als er quasi geen circulatie is. Dit zorgt voor een geconcentreerde chlooroplossing die in het zwembad loopt en de liner onder de skimmer zal verkleuren.

 

Leg uw zoutelectrolyse toestel AF. Dit toestel meet de concentratie chloor in uw bad niet. Gezien het chloor niet verbruikt wordt maar wel aangemaakt wordt als uw pomp werkt, zal u een te hoge concentratie chloor krijgen in het zwembadwater onder het winterzeil.

Tips om uw zwembad te overwinteren met een winternet en overwinteringsproduct

 

2 responses to “Zwembad winterklaar – hoe doet u dit nu precies het best?

  1. Beste Dany,
   bij de actieve overwintering moet u de warmtepomp afkoppelen en kantelen dat er geen water meer in het toestel aanwezig is. Best ook de zekering uitzetten. Zo kan uw toestel niet kapot vriezen. Als het effectief vriest is het belangrijk dat het water 24/24 circuleert. Door de beweging van het water zal het niet vervriezen en doordat het water onder de grond circuleert zal de temperatuur ook boven 0°C blijven. Zodra het water terug meer dan 5°C heeft is 2 x 2h circulatie voldoende.
   Groeten,
   Lode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.