Voordeel van zoutelectrolyse

Het voordeel van zoutelectrolyse is dat de zoutelectrode automatisch chloor aanmaakt die zorgt voor de ontsmetting van uw zwembadwater. Dit betekent dat u geen opslag hebt van gevaarlijke chemische producten en ook niet handmatig chloor hoeft toe te voegen aan het zwembad.

Hoe werkt zoutelektrolyse

Electrolyse in zwembadwater is een splitsing van NaCl. Hieronder kan u de formule terugvinden : NaCl –> HClO (hypochloriet) is de oxidator die uw  water ontsmet.

Voordeel van zoutelectrolyse

De voordelen van zoutwater ontsmetting

 • Het voordeel van zoutelectrolyse is dat dit de goedkoopste beschikbare zwembad waterbehandeling is. Dit systeem vereist enkel een jaarlijkse toevoeging van een 100 à 150 kg zout (voor een zwembad van 50m³ – 200 kg bij opstart). De aanpassing van de pH waarde gebeurt manueel. Bij een zoutelectrolyse zal de pH waarde minder beïnvloed worden dan bij alle andere zwembad waterbehandelingstechnieken.
 • Een zoutelectrolyse is stukken aangenamer om in te zwemmen en voelt zachter aan. Door de zoutconcentratie in het zwembadwater (4 g/l) zal de huid minder de neiging hebben uit te drogen zoals bij conventioneel gebruik van chloortabletten of vloeibaar chloor. Dit komt doordat ons lichaamsvocht ook zouten bevat (9 g/l) en het zwembadwater deze zoutoncentratie benaderd.
 • Met zoutelectrolyse voorkomt u de vorming van rode ogen en huid irritatie. Chloor reageert met vuil veroorzaakt door de zwemmer (transpiratie, urine, zonnebrandolie, …) en vormt chlooramines. Deze chlooraminen veroorzaken huid – en oogirritatie. De chlooraminen worden met de zoutelectrolyse vernietigd in de electrolyse cel gedurende de werking van de filterinstallatie en de Minder zoutelectrolyse.

Hydrolyse in combinatie met zout elektrolyse

Nieuwere systemen combineren tegenwoordig hydrolyse (splitsing van H2O) met zoutelectrolyse. Deze zwembad waterbehandeling systemen werken dan met een veel lagere hoeveelheid zout in het zwembadwater (<1.5g/m³).

Bij private zwembaden zijn de Aquarite LS systemen veel geplaatst met nu de opvolger de Aquarite+. Maar de nieuwe innovatie is toch wel de Oxilife van Sugar Valley! Ontdek het product hieronder.

Het beste alternatief voor de Zodiac Nature 2

De ideale vervanger voor de Zodiac Nature 2 (die sinds 2019 niet meer beschikbaar zijn) is een electrolyse met lage zout concentratie. Deze systemen geven geen irritatie, geen prikkende ogen, geen chloorgeur, drogen de huid niet uit, zijn niet corrosief voor uw zwembadtechnieken, enz…

Een overzicht van verschillende types zoutelectrolyse:

 

2 responses to “Wat is het voordeel van zoutelectrolyse in een zwembad?

 1. ik doe nu 200 kg zout in het zwembad
  maar het blijft die groene schijn behouden
  eerste jaren hadden we een mooie blauwe schijn!
  wat zou daar de reden van kunnen zijn? en de oplossing??
  moet er vlokmiddel in water met zoutanalyse of beter niet?

  1. Beste Tania,

   Een groene schijn in het water heeft te maken met de “lading” van uw zwembadwater. Door de lading van het filtermateriaal of het zwembadwater kan perfect helder en zuiver water toch een groene schijn hebben.

   De oplossing hiervoor is AFM Geactiveerd Filterglass gebruiken in de filter i.p.v. filterzand. AFM Filterglass kan u hier aankopen : AFM Active Filterglas Media

   Vriendelijke groeten,
   Lode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.