Welke zwembadpomp u moet installeren hangt af van verschillende factoren.

Welke zwembadpomp

Voorafgaand aan de installatie van uw zwembadpomp

Voor de installatie of vervanging van uw filterpomp maakt u best een goed overwogen keuze.

De zwembadpomp is de grootste elektrische energieverslinder van uw zwembadinstallatie. (Verwarmd u met een warmtepomp, dan is dat natuurlijk de grootste verbruiker)

Welke zwembadpomp voor een vlotte aansluiting op de filterinstallatie

Hou rekening met  wat PVC werk als u de pomp vervangt en voorzie 2 driedelige koppelingen aan de voorzijde en de bovenzijde van de pomp. Zo kan u ze ontkoppelen en gemakkelijk vervangen. Heel wat filterpompen hebben meegeleverde koppelstukken of slangpilaren. Vervangt u de circulatiepomp van uw zwembad, dan is de meest eenvoudige methode exact dezelfde pomp aan te schaffen. Dit maakt de omwisseling eenvoudig. U hoef hierbij niets aan te passen.

Er zijn ook van heel wat “courante” gekende pompen ook energiezuinige zwembadpompen beschikbaar.

U kan vanzelfsprekend om het even welke zwembad filterpomp vervangen door een energiezuinige zwembadpomp met frequentiesturing. Hou hiermee rekening dat er wat aanpaswerk aan de PVC zwembadleidingen zal nodig zijn om de inlaat en uitlaat exact te laten passen.

De elektrische aansluiting van de zwembadpomp

Welke zwembadpomp filtersetControleer of de zwembadpomp een monofase (220V) of een tri fase zwembad pomp (3 x 220V) is (Wat is het verschil tussen monofase en trifase?). Onze filterpompen voor zwembaden zijn steeds zonder kabel. De elektrische kabel sluit u aan van de stuurkast naar de circulatiepomp. Dit betekent dat u een 3G 2,5mm² kabel voor monofase en een 5G 2,5mm² kabel moet voorzien voor een filterpomp op drijfkracht.

Er is een eenvoudiger oplossing voor kleinere zwembaden en opzet zwembaden. Voor dit type zwembaden hebben we filterkits. Dit zijn pompjes en filters in 1 volledig geïnstalleerd. Hier is de elektrische aansluiting een kabel met stekker.

Het debiet berekenen van de zwembad pomp

In private zwembaden pomp je het zwembadwater rond met een debiet die 1 vierde is van het volume van het zwembad.

Dit betekent voor een zwembad van 10 x 4 x 1.5m = volume/4 = 60m³/4 = 15m³/h.

Dit is het volume dat de pomp moet rond circuleren bij een opvoerhoogte van +/- 10m (gemiddelde drukweerstand van een zwembadinstallatie).

Welke zwembadpomp kan u nu best selecteren voor uw zwembad?

Welke zwembadpomp kiezen

Welke zwembadpomp moet ik kiezen om energie te besparen?

De grootste energiebesparing op uw zwembadinstallatie bekomt u met een VS pomp. Een VS pomp of filterpomp met Variabele Snelheid is een pomp die werkt met een regelbare frequentie. Dit betekent dat u de pomp, trager en sneller kan laten werken. Bij een lagere snelheid is het debiet lager maar het ook het elektrisch verbruik van de centrifugaalpomp. Courant zijn er 3 instelbare snelheden:

  • snelheid 1, de circulatie snelheid
  • 2de snelheid om bijvoorbeeld te stofzuigen
  • booster snelheid voor bijvoorbeeld het spoelen van de zandfilter

Het elektrisch verbruik zakt doorgaans met 2/3 t.o.v. een filterpomp met vaste snelheid. Als u bv 900€ electriciteit per jaar verbruikt zal u met een energiezuinige zwembadpomp slechts 300€ elektriciteit verbruiken.

Een bijkomend voordeel is dat u een frequentiegestuurde pomp best CONTINUE laat werken. Dit zorgt bovendien voor een veel betere filtratrie en een stabielere waterkwaliteit, omdat de meetwaardes voortdurend worden gecontroleerd i.p.v. bv slechts 10h per dag.

Wat is het voordeel van een VS pomp (Variable Speed)

Sinds een 2010 werden door Pentair INTELLIFLO zwembadpompen geïntroduceerd met variabele snelheid. Dit zorgt namelijk voor een drastische verlaging van het elektriciteitsverbruik en ook voor een zeer stille werking van de zwembadinstallatie. De quasi continue circulatie van het zwembadwater zorgt er bovendien voor dat het water kristalhelder blijft, continue gefilterd en behandeld.


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.