De beste robot kiezen is niet altijd eenvoudig als u niet zo thuis bent in deze materie en producten. Daarom helpen wij u graag de beste keuze maken aan de hand van 10 eenvoudige vragen en oplossingen. Ontdek welke de beste robot is voor uw zwembad.

Hoe kies ik de beste zwembadrobot voor mijn zwembad in 10 eenvoudige stappen.

1. Hoe kies ik het juiste zwembadrobot merk

Er zijn heel wat zwembadrobot merken. We sommen ze even voor u op, Dolphin (Maytronics), Zodiac, Hayward, Aquabot, enz… Dolphin – Maytronics is zeker en vast het grootste en meest gekende merk zwembadrobots. Ze verkochten tienduizenden zwembadrobots, werken heel veel met private label robots die bv gemaakt worden voor een welbepaald land of een welbepaalde zwembadgroothandel. Dolphin heeft een sterke reputatie en onder andere ook robot cleaners voor publieke zwembaden.

Wij focussen op 3 grote merken poolcleaners:

Van alle 3 deze merken zijn er verdelers in België en is er ook een goede en betrouwbare servicedienst.

2. hoeveel betaal ik voor een zwembadrobot

Een eenvoudige zwembadrobot koopt u al voor 400 euro ; onze goedkoopste zwembadrobot. Er zijn nog goedkopere maar we vinden de kwaliteit er van wat bedenkelijk. U kiest in het geval van een kleiner budget beter voor een goede manuele zwembadstofzuiger. Het duurste robot toestel in ons zeer ruim assortiment zijn de robots zonder kabel, met batterij waaronder de Dolphin M5 Liberty of de Dolphin Zenit 30. Dit is vrij nieuwe technologie waardoor deze toestellen vrij duur zijn. We spreken al snel van toestellen die meer dan 2000€ kosten.

3. Voor welke zwembadrobot filter kies ik

Hayward Aquavac 650
Hayward Aquavac 650

Er zijn 3 courante filtertechnieken op de markt van de zwembadrobots. De robots met filterzak zijn de meest gekende toestellen en is het eerste type zwembadrobot filter die werd gebruikt. Je had 2 types robots; kuisrobots met de filterzak onderaan en een 2de type met de filterzak bovenaan. Tegenwoordig gebruikt men deze zwembadrobotfiltertechniek niet meer.  Een 2de zeer veel gebruikte techniek zijn de zwembadrobots met een filterpatroon of filtercartouche.

De tegenwoordig meest gebruikte techniek die ook zeer eenvoudig te poetsen is, zijn de robots met filtermand. Het handige aan deze filtermanden is dat ze gemakkelijk uit het toestel zijn te halen en ook eenvoudig uit te spoelen zijn met een tuinslang.

TIP : voor een beter werkende zwembadrobotfilter hebben we Roboclean zwembadrobot filter vlokmiddel.

4. welke robot is de beste robot voor een zwemvijver

Dolphin Bio Zwemvijverrobot

Hebt u een zwemvijver, dan zijn er ook robots speciaal ontwikkeld voor gebruik in een zwemvijver. Tegenwoordig heb je ook een Bio zwembad of hybride zwembad waar u ook de poetsrobots voor in het water kan voor gebruiken. Eigenlijk kan u iedere zwembadrobot in een zwemvijver gebruiken. Al zijn er enkele kanttekeningen. Best gebruikt u een zwembadrobot niet onder de 15°C water temperatuur. Sommige toestellen zijn al interessanter, lees steviger, voor gebruik in vijvers dan andere.

De meest veilige keuze voor een zwemvijver robot is de robuuste en zeer degelijke Dolphin BIO zwemvijverrobot. Deze robot wordt geleverd met verschillende filters en u kan er ook een externe slang op aansluiten en is speciaal ontworpen voor gebruik in vijvers en zwemvijvers.

5. heeft iedere zwembad cleaner een karretje

Een automatische zwembad robot goed onderhouden loont als je een lange levensduur van het toestel nastreeft. Dit kan op verschillende manieren, door hem goed af te spoelen, niet te lang in het zwembad te laten en ook netjes op te bergen. Een zwembadrobot met karretje is dus zeer handig om dit ordentelijk te doen. Met een hoes er over is het toestel goed beschermt bv tijdens de winterperiode als hij niet wordt gebruikt.

6. Is een robot met een afstandsbediening beter dan zonder afstandsbediening

Dolphin Zenit 60 app

Een 10 tal jaar terug hadden de zwembadrobots een afstandsbediening. Maar zoals alles tegenwoordig is de toekomst een APP op uw telefoon. De afstandsbedieningen zijn vervangen door slimme APP systemen. Ook hierin is Dolphin toch een voorloper. Heel wat van hun toestellen om het zwembad te poetsen kan u bedienen met een APP.

De voordelen van een robot voor uw zwembad met APP

 • u kan hem sturen naar de plaats waar nog wat vuil is blijven liggen
 • u kan de robot aan en uit zetten vanop afstand of een timer instellen
 • foutmeldingen of bv een melding dat de filtermand van uw robot vol zit krijgt u nu via een berichtje op uw telefoon
 • is er een probleem zal de melding op uw GSM komen en zal u ook de gepaste oplossing kunnen vinden direct bij de hand
 • de handleiding was nooit zo eenvoudig en dichtbij via de app

7. hoe voorkom ik dat de kabel van mijn poolrobot vernesteld?

Een vervelend probleem bij het gebruik van de zwembadrobots is het vernestelen van de kabel. De eerste robots terug in de tijd hadden een handvat dat u kon verplaatsen waardoor het toestel eens links en eens rechts draaide tijdens het poetsen. Door het handvat te verplaatsen voorkom je dat de kabel vernesteld. Als snel ontwikkelden Zodiac en Dolphin de zogenaamde Swivel. Dit systeem laat toe dat de kabel van de robot ronddraait zonder te vernestelen. De meeste zwembadrobots met swivel zijn standaard geworden. Enkel de goedkopere toestellen zijn nog zonder swivel. Maar zelfs ons eigen robotje de AQT Poolcleaner heeft ook een swivel, heel handig als u de kabel van de robot niet wil ontwarren.

8.Wat moet de zwembadrobot allemaal kunnen poetsen

Zwembad kuisers poetsen doorgaans 3 zones, de bodem, ze poetsen de wanden en ook de waterlijn zal worden gepoetst. Nu zijn er toestellen die enkel de bodem poetsen (en daardoor goedkoper zijn) zoals de Hayward Aquavac 250. Het kan handig zijn als u het toestel kan instellen dat hij enkel de bodem doen om zo het zwembad schoon te maken met het rolluik dicht. Een 2de handige functie is het extra laten poetsen van de waterlijn, daarom kan je sommige zwembadrobots verplicht meer intensief de rand laten poetsen.

9.Welke verschillende zwembadrobotborstels zijn er?

Ook de borstels van een zwembadrobot zijn belangrijk. Hebt u een zeer glad oppervlak zoals bv glasmozaïek, kies dan voor de wonderbruches voor extra grip. Sommige robots hebben wonderbruch ringen op de borstels zitten, die zorgen voor extra grip. Heel wat robots hebben ook extra snel roterende borstels voor het extra hard en goed poetsen van de bodem en wand van het zwembad.

 • de Dolphin M600 is een robot met extra snel roterende en poetsende borstel
 • de Dolphin M4 is een robot met wonderbrush ringen voor extra grip op gladde ondergrond
 • de Hayward Tigershark heeft volledige wonderbruchen of schuimborstels

10. Bij wie koop ik het best een zwembadrobot

Label_aquatechno_wit

U koopt uw zwembadrobot best bij een bedrijf met expertise, bewezen service en een winkelpunt voor meer info of assistentie wanneer u hulp wenst voor uw robot. Maar ook voor zwembadrobot onderdelen kunt u bij Aquatechno terecht. Borstels, filters of andere onderdelen: bij ons u vindt het allemaal. Kortom, als u op zoek bent naar een robot om uw zwembad te reinigen komt u voor het beste advies, de beste kwaliteit en een scherpe prijs naar Aquatechno.

 • Wij verkochten reeds meer dan 500 zwembadrobots
 • Sinds 2005 zijn we zwembadspecialist en testen wij veel toestellen uit
 • We herstellen tot 10 tallen robots per jaar
 • In onze showroom hebben we een test zwembad waar robots kunnen worden getest
 • Wij verkopen filters, borstels en alle ander onderdelen
 • We hebben steeds 10 tallen toestellen op stock
 • Wij zijn niet enkel een online shop maar u kan ook terecht in onze fysieke winkel voor advies
 • In 2019 lanceerden wij onze eigen AQT Poolcleaner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.