Deze ochtend kregen we de vraag van een apotheek of ons zwembad chloor tegen corona virus gebruikt kan worden voor het maken van een 1000ppm chlooroplossing voor oppervlakte ontsmetting? De richtlijn werd doorgegeven om oppervlaktes te ontsmetten met een 1000ppm chlooroplossing. Deze manier van ontsmetten is een courante ontsmettings-methode voor het desinfecteren van de kades en vloer oppervlakte in publieke zwembaden.

Bijgevolg kan u zwembad-chloor gebruiken voor het aanmaken van een 1000ppm chloor-oplossing. Zo ontsmet u een huishoudelijke oppervlakte met chloor tegen Corona (COVID-19) en andere virussen en bacteriën.

Hoe kan u een oppervlak ontsmetten met chloor tegen corona?

Grote oppervlaktes worden ontsmet met een chloor-water oplossing van 1000ppm. Deze concentratie wordt algemeen wetenschappelijk geadviseerd.

1ppm is 1mg per liter water met andere woorden 1000 ppm = 1g/L

Een 1000ppm chlooroplossing kan u maken met alle zwembad chloor types:

Over het algemeen maakt men een chloor water oplossing in een gieter of in een sproeier. Met deze gieter of rug sproeier wordt de oppervlakte besprenkeld en laat men de chlooroplossing inwerken om alle bacteriën en virussen af te doden.

Na het besproeien van het oppervlak is het aangewezen om de chloor-oplossing een 5 tal minuten te laten inwerken. Volgend hierop kan u de behandelde oppervlakte afspoelen met vers en proper leiding water.

Hoe maakt u de 1000ppm chlooroplossing?

Om een chlooroplossing te maken voegt u chloor toe aan een emmer of gieter met warm water. De hoeveelheid chloor dat u moet toevoegen is afhankelijk van het chloorproduct dat u gebruikt om de 1000ppm chlooroplossing te maken.

Aanmaken van 1000ppm chlooroplossing met Chloorgranulaat

Chloorgranulaat is een product op basis van 56% Dichloroisocyanuraat. Het chloorgranulaat bevat 56% actief vrij chloor.

In 1g chloorgranulaat zit 0,56g actief chloor. Om een 1000ppm chlooroplossing te maken moet u dus 1.79g chloorgranulaat toevoegen in 1liter water.

Concreet betekent dit :

(1g/0,56) x 1g = 1.785g/L of 17,85g /10L

Oplossing Gewicht Volume
1000ppm18g/10L/
5000ppm90g/10L/

Reken – voorbeeld om 1000ppm aan te maken met Vloeibaar chloor of chloorstabil 12,5 gew.%

Vloeibare chloor is een product op basis van 12,5 gew.% natriumhypochloriet. Het liquide chloor bevat gegarandeerd 150gram/liter  actief vrij chloor.

In 1g natriumhypochloriet zit 0,150g actief chloor. Om een 1000ppm chlooroplossing te maken moet u dus 6.7g vloeibare chloor toevoegen in 1L water.

Concreet betekent dit :

(1g/0,150) x 1g = 6,70g/L of 67g/10L

Oplossing Gewicht Volume
1000ppm67g/10L55ml/10L
5000ppm335g/10L275ml/10L

PS. Hou er rekening mee dat chloor degradeert in de tijd. Op de technische fiche van de producten adviseert de producent een dosering van 8ml/L wat neerkomt op 9,8g/L

Het voorbeeld met HTH chloor granulaat op basis van Calciumhypochloriet

HTH chloor poeder is een product op basis van 67% Calciumhypochloriet. De concentratie actief vrij chloor is 0,67g per 1g chloor product.

Om een 1000ppm chlooroplossing te maken moet u dus 1.49g HTH chloorgranulaat toevoegen in 1liter warm water.

Samengevat betekent dit:

(1g/0.67) x 1g = 1,49g/L of 14,9g/10L

Oplossing Gewicht Volume
1000ppm15g/10L/
5000ppm75g/10L/

TIP : gebruik best HTH CHLOOR GRANULAAT of HTH PASTILLEN 7G, dit product wordt wereldwijd gebruikt voor drinkwater productie of voor zwembadwater ontsmetting. Het nadeel van bv vloeibaar zwembad chloor tegen corona is dat dit chloorproduct degradeert in de tijd. In de handel zijn courant sterk verdunde vloeibare chloor producten beschikbaar die zijn bijgekleurd. Dit product is soms slechts een 10de van de concentratie van Chloorstabil

WAARSCHUWING : Een chlooroplossing heeft een BLEKENDE werking. Pas dus op met kledij, stoffen of andere materialen gevoelig aan verbleking.

LEESTIP : hoe een oppervlak ontsmetten met chloor?

Waarom ontsmet men oppervlaktes met chloor in publieke zwembaden?

In openbare zwembaden worden de kades, kleedruimtes, toiletten en douches ook gedesinfecteerd met een chloor oplossing (onder andere). Omwille daarvan zal in het laboratorium voor bacteriologie testen gedaan worden op basis van de telling van het totaal aantal kiemen. De bacteriën die worden getest zijn : Pseudomonas Aeruginosa, stafylokokken en enterokokken.

Als gevolg van deze aanwezige bacteriën op de kade of op de vloer in de andere ruimtes zou op deze manier het zwembadwater verontreinigd kunnen worden. Daarom moet het spoelwater na de ontsmetting steeds naar de riool afgevoerd worden.

Chloor werkt enkel ontsmettend als oppervlakte desinfectie

Chloor (of alcohol), of een chlooroplossing helpt enkel als ontsmettingsmiddel voor OPPERVLAKTES. Bijgevolg heeft het sprenkelen over de huid geen enkele zin wanneer iemand besmet is met een virus of een bacterie. Dit virus of de bacterie zit immers IN het lichaam en niet OP het lichaam. Een chloor-water oplossing is dus een ideaal product voor het desinfecteren van een oppervlakte, een vloer of een werkblad in zwembaden of bv in publieke ruimtes of in een voedsel verwerkend bedrijf.

AANDACHT ! : onze ervaring beperkt zich tot het ontsmetten van ZWEMBADEN. Voor alle advies rond CORONA – COVID-19 verwijzen wij naar de officiële website van de overheid : https://www.vlaio.be/nl/nieuws/coronavirus-antwoord-op-jouw-meest-gestelde-vragen

Niettegenstaande is de ontsmettende werking van chloor wetenschappelijk bewezen. In heel veel officiële overheids – documenten wordt geadviseerd om te ontsmetten met een chloor oplossing. Deze chloor ontsmettings-methode werd ook gebruik tegen Ebola en andere Sars virussen. ( Bron : Ontsmetten van woonst na mogelijke Ebola Infectie)

Zijn er andere producten i.p.v. chloor tegen corona?

Er zijn in de handel verschillende ontsmettende producten beschikbaar. Andere ontsmettingsmiddelen die gebruikt kunnen worden zijn 70% Alcohol of 3% Azijnzuur of 1% glutaaaldehyde.

Met andere woorden is het NIET zo dat ENKEL CHLOOR tegen corona helpt voor oppervlakte desinfectie! Nadelen van chloor zijn bv. de blekende werking, de sterke geur en de beïnvloeding van de smaak (bv bij toepassing in de voedselketen).

Technische en wettelijke eigenschappen van zwembad chloor

Alle chloor die wij verkopen is erkend door het ministerie van volksgezondheid. Niettegenstaande is enkel het HTH Chloor erkend als biocide klasse A en mag dus gebruikt worden in zwembaden, voeding of voor andere ontsmettingstoepassing. Niettegenstaande zijn er natuurlijk ook andere biociden. Dit betreft ZWEMBAD CHLOOR. Met andere woorden zijn er wel degelijk ook andere biociden die voor deze toepassingen gebruikt kunnen worden.

 • CAS-nummer: 7778-54-3
 • EC-nummer: 231-908-7
 • Catalogusnummer: 017-012-00-7
 • Toelatingsnummer BELGIË : 8586B
 • Toelatingsnummer NEDERLAND : 7248

BRONNEN

7 responses to “Kan zwembad chloor tegen corona virus gebruikt worden voor oppervlakte ontsmetting?

  1. Beste Leo,

   Een (zeer lage concentratie) chlooroplossing zou u kunnen gebruiken om de handen te ontsmetten. Echter is chloor ZEER irriterend voor de huid, de ogen en de luchtwegen. Daarom wordt dit niet meer toegepast en zijn er bovendien betere middeltjes voor het ontsmetten van de handen zoals bv ontsmettingsgel of ontsmettingsalcohol.

   De voornaamste toepassing van ontsmetting is het ontsmetten van OPPERVLAKTES (bv. de vloer, werktuigen, instrumenten, werkvlakken, de zolen van schoenen, enz…) of het ONTSMETTEN VAN WATER, bekendste toepassing daarvan is de productie van drinkwater en zwembadwaterontsmetting.

   Chloor gebruiken OP de HUID is af te raden vanwege de agressiviteit van het product.

   Vriendelijke groeten,
   Lode

  1. Beste,
   Chloorgas is uitermate irriterend voor slijmvliezen en luchtwegen en kan niet gebruikt worden als corona bestrijdend middel in een menselijk lichaam. Mosterdgas is ook een op chloor gebaseerd gas maar iets totaal anders. Wie er meer over wil weten kan er Wikipedia op nalezen.

   Groeten,
   Lode

    1. Beste José – terechte opmerking! Chloorgas en Mosterdgas is niet hetzelfde. Chloorgas komt vrij bij mengen van zuur met een chloorhoudend product, bv bleekwater of chloor voor ontsmetten van water in zwembaden. Mosterdgas is iets volledig anders. dank u voor de opmerking ik heb het aangepast.
     vriendelijke groeten, Lode

 1. veel in fo leerden mij dat chloor water mengsel heel goed gebruikt kan worden om cor 19 dna op telossen het cor 19 dna in een beschremend vet laagje verbrand na aanraking met chloor , ook net gekochte bood schappen en andre zaken kunnen besmet zijn , breng je het in de koelkast dan wel vaart het cor 19 dna prima. het is toch bekent dat in vochtige en koele omgeving het cor 19 niet af breek, in tegen deel. om dit risico tegen te gaan wassen wij alle blikken verpakkings mattiale goed af met een 90 % zwembad chloor poeder ver mengt in water chloor werkt inter actief en de gassen mag je niet in ademen ik gebruik het uitsluitent buiten met mond beschermer ook advisier ik niets. ik geef hier mijn eigen werkwijze aan , ik denk. je ik denk dat ik juist handel. ik advisier niets. ik ben geen geleerde , ik ben een doods bange burger die wat probeert om te over leven weet weet het wel
  opmerking. mijn handels wijze met chloor als cor 19

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.