Champagne

Pommery – Heidsieck & Co

Champagne is de ideale verfrissende wijn als aperitief aan het zwembad of op de poolparty.

Toont alle 6 resultaten

Wat moet je weten over Champagne?

Wat is Champagne?

Champagne bij Aquatechno

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendst, maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode traditionnelle (voor 1994 als méthode champenoise gekend) mag de naam ‘champagne’ dragen.

Champagne is al eeuwenlang populair. Franse hovelingen serveerden al in de 15e eeuw champagne aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen. Echter, dit was de stille variant, zonder bubbels. In 1668 diende zich een nieuwe variant aan: de heldere en mousserende champagne. De roem van deze drank nam snel toe en is vandaag de dag nog altijd populair.

In de meeste westerse landen wordt champagne traditioneel bij bijzondere gebeurtenissen gedronken, zoals met oudejaar, bij een jubileum of na een geboorte. Behalve de mousserende wijn wordt er in de Champagnestreek op zeer beperkte schaal ook witte, rode en rosé stille wijnen gemaakt, die sedert 1974 het AOC-label coteaux-champenois dragen.

De streek produceert ook rode wijn die wordt gemaakt om de rosé champagne zijn roze kleur te geven.

 

Welke druiven worden gebruikt voor het maken van champagne?

Champagne bij Aquatechno

Champagne wordt veelal gemaakt van een mengsel van het sap van blauwe en witte druiven. Er zijn 6 druivenrassen toegestaan, maar 3 daarvan worden het meest gebruikt; Chardonnay voor de witte druiven en Pinot noir en Pinot meunier voor de blauwe druiven. Het hangt van het huis af welke druif de hoofdrol speelt. Champagne die uitsluitend gemaakt is van witte druiven wordt blanc de blancs genoemd. Champagne van uitsluitend blauwe druiven noemt men blanc de noirs. De meeste champagne is wit, een minderheid is rosé. Rode champagne wordt niet gemaakt.

Hoe gaat met te werk Van oogst tot fles champagne

Het proces van druif tot fles heeft wat tijd nodig. Wanneer tegen het einde van september de oogstdatum wordt vrijgegeven, trekken talloze druivenplukkers de wijngaarden in om de druiven voorzichtig met de hand binnen te halen. Pas een aantal maanden tot jaren verder is de champagne klaar voor consumptie.

Smaaksoorten mousserende wijn

Champagnes krijgen hun unieke karakter door de bewerkingen in de kelder, maar ook de herkomst van de druiven, de persing, de verhouding tussen de gebruikte druivenrassen en het jaar van de oogst zijn van invloed op het uiteindelijke product. De champagnes worden vooral onderscheiden door hun al dan niet zoete smaak.

Hoe moet je champagne ontkurken?

Champagne bij Aquatechno

En hoewel wij het nieuwe jaar graag knallend laten starten, wordt dit door de echte champagnekenners toch afgeraden. Als je de kurk bij het openen namelijk laat knallen, zal door het snel vrijkomende koolzuurgas de wijn uit de fles spuiten en zal de achtergebleven wijn snel zijn koolzuur verliezen.

 

Liever een ander verfrissend drankje voor aan het zwembad of op uw poolparty? Maak kennis met ons assortiment Gins of selectie Rosé wijnen.