Als zwembadverwarming is een zwembad warmtepomp de allerbeste keuze. Deze verwarming voor uw zwembad is zuinig, stil en efficiënt. Ten opzichte van een conventionele warmtewisselaar en verwarmingsketel op mazout of gas is deze methode heel wat zuiniger. Ook de installatie is eenvoudig en volledig onafhankelijk van de verwarming van de woning of poolhouse.

Een zwembad warmtepomp kopen voor het opwarmen van uw zwembad

Veel gestelde vragen over zwembad warmtepompen

Is het normaal dat mijn warmtepomp 24/24 h moet werken?

Een warmtepomp is een “traag – maar zuinig” werkende zwembadverwarming. Concreet betekent dit dat het geruime tijd zal duren vooraleer uw zwembadwater de gewenste temperatuur heeft bereikt. Eenmaal het zwembadwater de gevraagde temperatuur heeft, zal het voldoende zijn om een aantal uur per dag bij te verwarmen.

Hoe snel warmte het zwembad nu op met een warmtepomp?

De snelheid van opwarmen van uw zwembad ongeveer 1°/ 4h in optimale omstandigheden. Die zijn een goede circulatie : turnover van 4h, een minimale buitentemperatuur : 15°C en een goede afdekking van uw zwembad : een zwembad rolluik en een goede dimensionering : een 14kW inverter warmtepomp voor 50m³.

De snelheid van opwarmen is afhankelijk van :

 • de buitentemperatuur minimaal 15°C
 • de nachttemperatuur minimaal 15°C
 • het aantal uren dat uw pomp werkt 24/24h
 • een opbouw zwembad of inbouw zwembad
 • de mate dat u het goed afdekt bepalen hoe lang dat dit duurt

Het is dus belangrijk om de warmtepomp eerst 3 – 7 dagen 24/24h te laten werken en daarna het aantal uren dat de pomp werkt te verminderen. Bij de opstart is het dus belangrijk om even geduld te oefenen. In tegenstelling tot een verwarming op gas of mazout via een warmtewisselaar waar het in 1 – 2 – 3 warm is en veel sneller gaat, maar vanzelfsprekend veel minder energie zuinig.

Moet ik de warmtepomp telkens manueel aan/uit zetten?

Het is niet noodzakelijk om de warmtepomp aan en af te zetten tijdens het gebruik. In de warmtepomp voor uw zwembad zit namelijk een flowswitch (controle systeem om waterstroom te detecteren). Deze zorgt er voor dat de pomp in werking zal treden als de gevraagde temperatuur hoger is dan de temperatuur van het zwembadwater.

Is het nodig dat de warmtepomp in de zon staat?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een warmtepomp beter werkt als die in de zon werd geïnstalleerd. De warmtepomp haalt de warmte uit de omgevingslucht. Strikt gezien is het dus niet nodig. Het kan een zeer klein voordeel opleveren als u de warmtepomp installeert in een “warme hoek” waar er steeds zon is. Echter is het voordeel hiervan minimaal. Het is daarentegen zeer belangrijk dat er zeer goede circulatie is van de lucht.

Welk gas zit in een warmtepomp?

In een warmtepomp zit gas. Net zoals in een airco of in een frigo zit in een zwembad warmtepomp GAS. Dit gas zorgt via de compressor in de pomp voor uitwisseling van de warmte tussen de lucht en het zwembadwater.

R23 gas beter voor het milieu en de prestaties

R32 gas vervangt het alom gekende R410A koelmiddel. De eigenschappen van deze 2 gassen zijn vergelijkbaar. R32 zorgt voor een lichte verbetering van het rendement; 5 – 7%.

Voordelen van het R32 gas

 • Geen invloed op de ozonlaag en dus beter voor het milieu
 • 5 – 7% beter rendement
 • Minder gas nodig in het koelcircuit voor dezelfde output (20 – 30% minder vloeistof)
 • Pure vloeistof, gemakkelijk te recycleren

INSTALLATIE TIPS ZWEMBAD WARMTEPOMP :

 • Zorg voor een goede aanzuig van verse lucht : 80 – 100cm weg van de muur installeren
 • Hou de ruimte voor de warmtepomp vrij over 2 a 3 meter dat de koude lucht goed kan weggeblazen worden
 • Indien u een verticale warmtepomp hebt, zorg dat er geen afdak boven de pomp is dat ook hier de koude lucht weg kan
 • Plaats de warmtepomp zo dicht mogelijk bij de filterinstallatie om de warmte onderweg niet terug te verliezen

Welke electrische aansluiting moet ik voorzien voor mijn warmtepomp?

Voor uw warmtepomp voorziet u best een electrische kabel met een correcte kabel sectie. Deze is gezien het electrische verbruik behoorlijk zwaar. Voorkom problemen met de electrische aansluiting door de juiste electrische kabel te installeren. Hieronder een overzicht van de kabels.

Aantal kw 11 kw 14kw 17kw 21kw 27kw 32kw
Zekering A 10A 10A 16A 16A 20A 26A
Stroomdraad mm² 3×2.5mm² 3×4.0mm² 3×4.0mm² 3×6.0mm² 3x10mm² 3x10mm²

De informatie is indicatief, u dient een erkende installateur te raadplegen om het toestel correct aan te sluiten voor uw zwembad installatie.

Wat betekent de COP (rendement) van de warmtepomp

De COP (Coefficient of performance) is het rendement die de warmtepomp voor uw zwembad genereert.

 • Een ON/OFF model heeft een COP van om en bij de 5 = 1kW in –> 5kW output
 • Een inverter warmtepomp heeft een COP van om en bij de 10 = 1kW in –> 10kW output

Deze rendementen worden in officiële testopstellingen bepaald. Het rendement is afhankelijk van de omgevings temperatuur. Hoe warmer de lucht hoe hoger het rendement. En deze COP waarde wordt ook bepaald door de temperatuur van het water van het zwembad.

Hieronder kan u een duidelijke grafische weergave zien van het verschil in opwarmen tussen een ON/OFF warmtepomp voor zwembaden en een Inverter type zwembad warmtepomp.

Energiezuinig zwembad Inverter zwembad warmtepomp

Doorgaans worden de warmtepompen geadviseerd aan de hand van het volume die het kan opwarmen. Hierbij vermelden producenten een minimaal volume en een maximaal volume.

In feite kan u een zeer zware warmtepomp plaatsen op een zeer klein volume zwembad water. Het verbruik is hierbij hoger, de tijd om het op te warmen korter. Dus met een over gedimensioneerde warmtepomp zal u comfortabeler het zwembadwater kunnen opwarmen. Kiest u voor een onder gedimensioneerde warmtepomp zal u langer moeten opwarmen en zal dit dus trager gaan.

Eigenschappen-warmtepomp
Zwembad warmtepomp eigenschappen

Hoeveel verbruikt een zwembad warmtepomp?

Een warmtepomp verbruikt elektriciteit. Het verbruik is afhankelijk van de COP (rendement – Coëfficient of performance) van de verwarming.

 • De conventionele warmtepompen hebben een COP van om en bij de 5 : het verbruik is dus 1kw, terwijl de output 5kw is.
 • De nieuwe Inverter zwembad warmtepomp heeft een COP van om en bij de 12 (tot soms 15) : het verbruik is dus 1 kw en de output 12kw. De inverterwarmtepomp is dus 50 – 70% zuiniger dan een ON/OFF warmtepomp.

Doorgaans is ligt het verbruik van een frequentie gestuurde warmtepomp op jaarbasis tussen de 480€ en 750€ voor 50m³. Dit verschil is afhankelijk van de omstandigheden; temperatuur, vochtigheid, warmteverlies, …

LEESTIP : Zeer energiezuinig zwembad met deze 10 TOP tips

Welke inverter warmtepomp moet ik kiezen voor mijn zwembad

 • 8kW 15 – 30m³
 • 12kW 25 – 50m³
 • 14kW 45 – 70m³
 • 17kW 70 – 85m³
 • 21kW 85 – 105m³

U kan een volledig overzicht van onze warmtepompen terugvinden in de online shop of u kan langskomen in onze zwembad winkel te Waregem.

Mijn warmtepomp is bevroren wat moet ik doen en hoe komt dit?

Zwembadverwarming overwinteren
Zwembadverwarming overwinteren

De zwembad warmtepomp werkt met koelmiddel, een compressor en temperatuur uitwisseling via een titanium warmtewisselaar. Bij het expanderen van het R32 vloeistof naar gas wordt er koude ontwikkelt. Bij de opstart van het seizoen kan dit een temperatuur net onder het vriespunt veroorzaken. Daardoor zal condens en vocht in de lucht aanvriezen. Dit is geen defect. De meeste warmtepompen hebben een veiligheid waarbij er een ontdooi cyclus in werking treed. Na een tijdje zal het ijs smelten en de warmtepomp terug het zwembadwater opwarmen.

Hoe lang kan ik zwemmen met een warmtepomp?

Met een goede zwembadverwarming kan u de periode dat u kan genieten van het zwembad verlengen. Met een warmtepomp voor uw zwembad, zwemt u van April tot Oktober in 28°C zwembadwater. Tijdens de zomer zal u zeer weinig moeten verwarmen. In de lente en de herfst daarentegen wel. Doorgaans starten wij de zwembaden op in de paasvakantie en sluiten we ze af in de herfstvakantie. Om het zwembadwater op 28°C te houden in het voorjaar en najaar kan u de zwembad warmtepomp best goed dimensioneren. Hierbij ook enkele tips om langer te kunnen genieten van warm zwembadwater:

 • Dek het zwembad af met een zeil, een zomerzeil of een (solar) rolluik
 • Isoleer het zwembad om de warmte in het zwembad te houden
 • Plaats de filterinstallatie zo dicht mogelijk bij het zwembad om warmteverliezen zoveel mogelijk tot een minimum te herleiden
 • Isoleer de leidingen van en naar het zwembad
 • Laat de warmtepomp constant werken, een warmtepomp werkt traag en met kleine temperatuur verschillen. Een constante werking is dus cruciaal.

Hoe snel zal mijn zwembad opwarmen met een warmtepomp als zwembadverwarming?

Bij een circulatie van 1 maal het volume/4h kan u best rekenen met 1°C / 4h in optimale omstandig heden

De snelheid van opwarmen is afhankelijk van uw zwembadwater is afhankelijk van:

 • De buitentemperatuur, aangeraden is de temperatuur buiten 15°C
 • De luchtvochtigheid
 • De isolatie van uw zwembad
 • Een solar afdekking of een standaard zeil zal een verschil maken in opwarmen van het zwembad

Mijn zwembadwater stopt met opwarmen onder de gevraagde temperatuur.

Als u bv 25°C van uw warmtepomp vraag maar deze stopt bij 23°C hoe komt dit?

 • De warmtepomp kan enkel draaien als er circulatie is, geen circulatie –> geen verdere opwarming. Dit kan u oplossen door de circulatiepomp op “Manueel” te zetten. In deze stand werkt de pomp dag en nacht en zal de warmtepomp dus 24h kunnen werken en het zwembadwater opwarmen.
 • Draait de zwembad warmtepomp zeflstandig of is deze ook nog gekoppeld aan een centraal systeem? Zorg dat de gewenste temperatuur ook op je centraal systeem correct is ingesteld. Anders neemt deze de spanning weg naar de warmtepomp bij bv. 23°C i.p.v. 25°C

Moet de zwembad warmtepomp op een sokkel geplaatst worden?

Een heatpump plaats je best op een beton sokkel. In de warmtepomp zit een ventilator. Deze ventilator veroorzaakt trillingen. Dit maakt het noodzakelijk om die op een sokkel te plaatsen. Onder de voetjes van de poolheater plaats je rubberblokken. Deze rubberblokken zijn meegeleverd met de pomp.

Rond de beton sokkel kan u best een waterdoorlatende afwerking voorzien zoals kiezel steentjes, gras of bv boomschors. Een warmtepomp geeft condenswater af. Bij de opstart van het zwembad kan dit vrij veel zijn.

Vergt een warmtepomp veel onderhoud?

Een zwembad warmtepomp is een kostelijk apparaat. Herstellingen zijn meestal omslachtig en duur. Een goed onderhoud van uw zwembad verwarming is dus aangewezen.

 • Uw warmtepomp kan u in de winter best beschermen met een hoes. Bij de duurdere modellen is deze hoes meegeleverd met de pomp.
 • In de winter moet u de warmtepomp leeg maken. Water in de pomp kan immers vervriezen en zo de pomp aan de binnenkant beschadigen. TIP : KANTEL de pomp een klein beetje na het leeg laten om zo het restje water er te laten uitlopen
 • Na de winter kan u de pomp best een grondige poetsbeurt geven met onze warmtepomp reiniger.

 

Is een warmtepomp eenvoudig te installeren?

==> Een warmtepomp voor een zwembad in opbouw, intex zwembad of een plunge pool is meestal een Plug & Play systeem. Dit zijn de eigenschappen:

Mini heater warmtepomp 5kW
 • Licht gewicht tot 40kg
 • Eenvoudig te installeren
 • Inclusief veiligheid stekker
 • Aansluitingen inbegrepen
 • Voor kleinere zwembaden en opbouw zwembaden.
 • Voor zwembaden van 7 – 25m³

 

==> Een courante warmtepomp voor grotere zwembaden en inbouwbaden kan u best laten installeren door een zwembad technieker. Bij deze pompen zitten koppelstukken, echter moet deze aangesloten worden op PVC drukleidingen D50 of D63. De koppelstukken zijn inbegrepen. De elektrische kabel moet apart van de zekeringskast naar de warmtepomp geplaatst worden en apart af gezekerd worden.

Welke types warmtepompen bestaan er?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De lucht/water warmtepomp is het meest geschikt voor het verwarmen van een zwembad. Het zwembadwater stroomt door de filterinstallatie en dit gezuiverde zwembadwater gaat door de warmtewisselaar binnen in de lucht/water warmtepomp. Eenvoudig uitgelegd zal de ventilator warme lucht aanzuigen, via het koelpakket wordt deze warmte afgegeven aan het zwembadwater. Dit warmere water stroomt terug naar het zwembad. De koude lucht wordt weggeblazen. De meest courante warmtepompen zijn horizontale modellen. De lucht komt er dus aan de voorkant uit de warmtepomp. Een alternatief model is een een verticale warmtepomp. Deze zal de koude lucht bovenaan uitblazen.

Mijn zwembad warmtepomp lekt!? Is ze defect?

Een veel voorkomende vraag is hoe het komt dat de warmtepomp voor het zwembad lekt? Bij het uitwisselen van de warmte uit de lucht aan het water van het zwembad wordt er condenswater gegenereerd. Door de temperatuurverschillen zal de pomp dus condenswater afgeven. Dit is dus geen lek aan de warmtepomp. De condens kan oplopen bij de opstarten tot 10L! Het is aan te raden om rond de beton sokkel waar de heatpump is op geïnstalleerd waterdoorlatend materiaal te voorzien. Dit kunnen bv kiezelsteentjes zijn, gras of bv boomschors. De meeste pompen hebben ook een lekbak en een nippel om het condenswater af te laten.

TIP : u kan eenvoudig testen of het water aan de warmtepomp veroorzaakt is door condens of een lek door het water te controleren met een teststrip. Zit er geen chloor in dit water dan is dit condens water.

Is een bypass nodig voor de aansluiting van mijn zwembad warmtepomp?

Aansluitschema Warmtepomp AQT inverter

10 jaar geleden was dit steeds nodig om een bypass te installeren. Tegenwoordig mogen de volledige debieten van zwembad filterpompen door de warmtepomp gepompt worden. Het is wel nog steeds aan te raden een bypass te voorzien.

 • Dit maakt het afkoppelen tijdens de winter een stuk eenvoudiger.
 • U kan op deze manier ook het debiet door de warmtepomp perfect regelen.
 • Voor het vervangen of tijdens een defect kan de installatie verder werken.

Maakt een warmtepomp veel lawaai?

 

 

10 jaar geleden was er regelmatig een probleem met de lawaai hinder van een warmtepomp. Buren of de gemeente konden soms lastig doen over het type en het geluidsniveau van deze toestellen. Het geluid van een warmtepomp was om en bij de 70db op 2 – 3m.

Tegenwoordig is dit probleem met lawaai een heel stuk verminderd. INVERTER warmtepompen werken met een frequentie gestuurde ventilator en compressor. Zo kon met het geluidsniveau terugbrengen naar 35dB op 2 – 3m afstand. Geluidshinder door een warmtepomp voor de buren op als u aan het zwembad zit is dus verleden tijd.

 • 25dB in Silence mode
 • 35dB in Smart modus
 • 45dB in Boost modus